<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>
Uničenje škodljivcev na vrtu

16. 06. 2008

V prejšnjem sporočilu sem nakazal najdeno domovanje enega izmed škodljivcev, ki so ponekod v Evropi celo ogrožena vrsta in zaščiteni z zakonom, pri nas pa jih veselo umiramo, ker nam delajo škodo na povrtninah.

 

Torej, govorim o navadnem bramorju. Bramor je škodljivec, ki se prehranjujes koreninami zelenjave in raznega sadnega drevja. Ne vem sicer zakaj, ampak pri nas mu rečemo kar "medved".  Kakorkoli sledi nekaj ne preveč kvalitetnih fotografij. Spodaj pa še opis kako se ga znebiti oz. privabiti iz zemlje.

 

V eno izmed lukenj zraven najedenega "gnezda", ki se spušča globlje v zemljo zlijemo odpadno jedilno olje, ki bo bramorja tako zmotilo, da bo v nekaj sekundah prišel na plano, kjer ga lahko na hitro in brez mučenja ubijemo.

 

Še nekaj iz wikipedije:

Največkrat živijo v vlažni prsti, najraje v ilovici ali obdelani zemlji, ameriške vrste pa tudi v šoti. Pogosto jih najdemo v bližini vodnih teles. So vsejede žuželke; največkrat se prehranjujejo z drugimi nevretenčarji, ki jih izkopljejo, ob pomanjkanju hrane pa se lotijo tudi rastlinskih korenin in gomoljev. Znani so tudi primeri kanibalizma.

Ker veljajo za škodljivce, jih ljudje že dolgo zatirajo, zaradi česar so postali v nekaterih regijah že zelo redki. Poleg omejenega življenjskega območja jih zatiranje ogroža tudi zaradi dolge generacijske dobe. V Nemčiji tako velja navadni bramor za skrajno ogroženo vrsto in je zavarovan po zakonodaji o varstvu narave.

Specializirane sprednje noge bramorjev so priročen zgled za konvergentno evolucijo. Kljub temu, da pripadajo popolnoma različnim živalskim skupinam, se je njim in krtom zaradi opravljanja enake funkcije razvila zelo podobna oblika sprednjih nog.

V srednji Evropi in s tem tudi v Sloveniji živi samo ena vrsta, navadni bramor (Gryllotalpa gryllotalpa). Malo južneje, v Italiji, pa so do zdaj našli že 9 vrst bramorjev. Ogroža jih erozija in uničevanje habitatov.

 

 
Avtor: Gregor Krajnc. Objavljeno: 21:03 |
Stalna povezava | Pošlji po e-pošti | komentarji: (2)
Dodaj komentar


Pozdravček...

lepo ,da nas takole obveščaš o škodljivcih ,ampak jst ,če ga najdem te pokličem oziroma napotim k tebi:):):):)

Prej sem pa mislila ,da si v prejšnjem zapisu  skril grozdne jagode za hude čase:):):):)

lp.od delfinke,ki se ji neljubi prijavit:):)

Avtor: Gost ob 21:39, 16. 06. 2008 | Povezava | |


Živjo!

Sama skušam biovrtnariti, glede bramorja sem pa brala, da praviloma ne naredi večje škode. Navsezadnje je vse v naravi v ravnovesju ... Sicer vidim, da imam menda polno voluarjev, toda razen nekaterih naravnih ukrepov (kar jih moti) nisem naredila ničesar. Zdaj je "prišel" gož, ki se prehranjuje z voluharji in leze v njihove rove ... Jaz pa v luknje vlivam kavino usedlino, tlačim orehovo listje, zraven sadim črni ribez ... Sicer sem o tem pisala ... Na pomoč, biovrtnarji ... Pa še kasneje enkrat.

Našla sem polno rovov od voluharja, a korenje je ostalo celo v zemlji in jagode so ostale in česen ...

Ljudje z vmešavanjem v naravo marsikaj uničimo ...

Vse dobro ti želim!

Avtor: odsrcadosrca ob 10:42, 19. 06. 2008 | Povezava | |


MOJI VIDEO ZAPISI NA YouTubu
Avtor vsebine tega eDnevnika je HerrC.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik